воскресенье, 31 мая 2020 г.

ТОП-20 цікавих фактів про каву

Кава – напій, який не може залишити когось байдужим. Проте у нього цікавий не лише аромат і смак, а ще багато інших речей.

  • Вживати можна не лише зерна. У багатьох країнах світу використовують також і листя кавового дерева – з нього готують напій, який за своїми характеристиками нагадує чай.
  • Висота кавового дерева сягає 9 м. Завдяки селекціонерам зараз рослини заввишки лише 3 м, що дозволяє збирати врожай без спеціальної техніки.
  • Одне кавове дерево може зростати приблизно 60-70 років.
  • Зерна кави розташовані у невеликій червоній ягоді.
  • Несмажені кавові боби завжди зеленого кольору. У такому вигляді вони можуть зберігатися один рік, не втрачаючи свого смаку та аромату.
  • Властивості смажених кавових зерен починають слабшати вже на другу добу. Саме тому рекомендовано якомога частіше купувати свіжообсмажені зерна невеликими порціями, аби мати можливість насолодитися смаком та ароматом.
  • «Американо» – знахідка американських солдатів під час Другої світової війни. Вони не могли пити міцну каву, яку так полюбляли європейці, тому завжди просили додавати у готовий напій води.
  • Кавові зерна досі збирають вручну: одна людина з великим досвідом роботи може зібрати близько 7 кошиків по 100 кг вдень. .
  • У зернах міститься близько 800 різних ароматичних відтінків..
  • Дослідники виявили, що лише одна чашка містить у собі до 300 різних антиоксидантів, які приблизно на один місяць затримуються в організмі.
  • Цей продукт люди вживають всього 700 років.
  • Цікавим є те, що кофеїн здатний підвищити ефективність аспірину або парацетамолу. Це пов’язано з тим, що зростає кислотність у шлунку, завдяки чому діючі речовини починають розщеплюватися швидше.
  • У давні часи на турецькому весіллі головною клятвою нареченого були слова про те, що він зобов’язується забезпечувати свою дружину кавою протягом усього подружнього життя.
  • Пити каву з лимоном – дуже корисно. Лимонна кислота впливає на кофеїн, нейтралізуючи його негативний вплив на серцево-судинну систему.
  • Кава з коньяком сприяє підвищенню тиску.
  • Вчені вважають, що кава так само, як і шоколад допомагає організму виробляти «гормон щастя».
  • Велике дослідження, проведене в Італії, показало, що дорослі, які регулярно вживають каву, (але не зловживають ним!), страждають від астми на 25% рідше, ніж ті, хто кави не п'є.
  • Кава стимулює творче та асоціативне мислення.
  • Напій багатий вуглеводами і мінеральними солями.
  • Покращує метаболізм і сприяє схудненню.

Комментариев нет:

Отправить комментарий